Destaquem<< Altres destacats
El SEM posa en funcionament el vol nocturn al Consorci Hospitalari de Vic
L'adequació del nou heliport donarà servei a prop de 197.000 persones que tenen com a referència aquest centre sanitari, ara també en horari nocturn. La inversió efectuada per l'adequació de la infraestructura ha estat de 255.000 €.
El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) inicia el servei de vol nocturn a l'heliport del Consorci Hospitalari de Vic per donar cobertura a més de 197.000 persones, el volum de població que té com a referència aquest centre hospitalari. Vic és la segona helisuperfície, junt amb l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa que opera 24 hores, un cop feta la nova redistribució territorial de la Regió Sanitària.
L'adequació la infraestructura es va efectuar l'estiu del 2021 amb només tres mesos, però el procés es va complicar a causa de l'adequació de l'abalisament de les línies de la xarxa elèctrica properes, que no es va resoldre fins a l'any 2023. El tràmit administratiu d'autorització de la mateixa per operar en horari nocturn ha trigat 3 anys. Aquest dispositiu efectua una mitjana d'activitat diürna d'un trasllat a la setmana, que es veurà incrementat ara que operarà de nit.
El vol nocturn cobreix un horari que va des de les 20 h del vespre fins a les 08 h del matí durant els 365 dies de l'any i permet el trasllat de pacients que, per la seva complexitat o per necessitats del servei, han de ser derivats a altres centres hospitalaris del territori i que també compten amb una helisuperfície en horari nocturn.
La gerent de la Regió Sanitària Catalunya central, Alba Oms, ha presentat el vol nocturn i ha posat en valor la posta en marxa d'aquest servei pel que comporta "d'agilitat en la resposta d'una emergència de salut sigui l'hora que sigui. És un recurs que apropa els pacients en estat crític als hospitals que atenen casos de major complexitat". Oms ha senyalat que "garanteix, per tant, l'equitat en l'accés al sistema sanitari públic de tota la població, permetent guanyar temps i qualitat en el trasllat dels pacients crítics de la Regió Sanitària".
El cap territorial del SEM a la Regió Sanitària de la Catalunya Central, Jordi Calafell, ha assenyalat que "disposar d'una nova helisuperfície a Vic contribuirà a millorar l'atenció d'aquells pacients amb patologies temps dependents per tal que les unitats terrestres puguin atendre, assistir i transferir els pacients a l'helicòpter medicalitzat del SEM".
D'aquesta manera, explica Calafell que "aquest servei beneficiarà a qualsevol persona que requereixi d'una assistència amb un nivell de tecnologia sanitària més alt".
L'any 2023, es van realitzar 190 trasllats en horari nocturn des del Consorci Hospitalari de Vic a hospitals terciaris de Barcelona. La gerent del Consorci Hospitalari de Vic, Sara Manjón ha destacat la importància d'aquest servei pel territori. "Disposar d'aquest servei no només garanteix l'equitat territorial, sinó que es redueix el temps de trasllat entre hospitals, sobretot en casos d'infart, ictus o politraumatismes, que els temps de resposta són clau per a la supervivència i la recuperació dels pacients", explica Manjón.
20 helisuperfícies certificades per al vol nocturn
L'helisuperfície del Consorci Hospitalari de Vic, se suma a la resta d'helisuperfícies operatives 24 hores a Catalunya: l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, l'Hospital de Bellvitge, l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, l'Hospital de Reus, l'Hospital Dr. Josep Trueta de Girona, l'Hospital Joan XXIII de Tarragona, l'Hospital de Mataró, l'Hospital d'Igualada, el Parc de Bombers de Lleida, l'Hospital de Tortosa Verge de la Cinta, l'Hospital de la Cerdanya, l'heliport de Vielha, l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l'heliport de Tremp, l'heliport de la Seu d'Urgell i l'Hospital Sant Joan de Déu de Manresa.
Tanmateix, quan el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS) ho sol·licita, també es coordinen serveis de vol nocturn des de l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell d'Andorra per traslladar pacients pediàtrics i neonatals a centres sanitaris de l'Àrea Metropolitana de Barcelona.